اقدامات احتیاطی متداول برای اجتناب از مواد غذایی و نوشیدنی غیرایمن و تصفیه آب
تاریخ انتشار:06 شهریور
اقدامات احتیاطی متداول برای اجتناب از مواد غذایی و نوشیدنی غیرایمن
- از مصرف مواد غذایی که چند ساعت در دمای اتاق یا محیط نگهداری شده اند مثل غذاهای بدون پوشش که توسط دستفروشان خیابانی و ساحلی عرضه می شوند، اجتناب کنید.
- از مصرف مواد غذایی خام به غیر از میوه ها و سبزیجاتی که می توان پوست آن ها را گرفت و میوه ها و سبزیجاتی که پوستشان آسیب دیده است اجتناب کنید.
- از مصرف یخ اجتناب کنید، مگر این که از آب سالم تهیه شده باشد.
- از ظروف حاوی تخم مرغ خام یا نیم پز اجتناب کنید.
- از خرید بستنی از مراکز غیر مطمئن بویژه فروشندگان خیابانی اجتناب کنید.
- از مسواک زدن دندان ها با آب ناسالم اجتناب کنید.
- در کشور های که ممکن است ماهی و صدف های دریایی سمی وجود داشته باشد، از افراد بومی راهنمایی دریافت کنید.
- قبل از مصرف، شیر غیر پاستوریزه (خام) را خوب بجوشانید.
- دست های خود را قبل از آماده کردن یا مصرف غذا با آب و صابون بشویید.
- اگر از سالم بودن آب آشامیدنی اطمینان ندارید، آن را بجوشانید، اگر امکان جوشیدن نیست می توان از یک فیلتر معتبر که به خوبی نگهداری شده یا یک ماده ضدعفونی کننده استفاده کرد.
- در صورتی که مهر و موم بطری یا نوشیدنی های سرد بسته بندی شده سالم باشند معمولا بی خطر هستند.
- معمولا نوشیدنی ها و غذاهایی که حداقل در دمای 60 درجه سانتی گراد پخته شده اند سالم و مطمئن هستند.
تصفیه آب دارای کیفیت مشکوک
- به جوش آوردن آب بمدت حداقل 1 دقیقه موثرترین راه برای از بین بردن پاتوژن های بیماری زا است.
- ضد عفونی شیمیایی آب شفاف و غیر گل آلود برای از بین بردن باکتری و ویروس ها و برخی پروتوزوآها موثر است (اما نه تمام آنها، برای مثال کریپتوسپوریدیوم).
- محصولاتی که از ماده ضد عفونی کلر و عوامل لخته کننده/ فلوکولاسیون (یعنی رسوب شیمیایی) استفاده می کنند علاوه بر از بین بردن باکتری و ویروس ها، تعداد قابل توجهی از پرتوزوآها را حذف می کند.
- قبل از شروع ضد عفونی شیمیایی باید مواد جامد معلق در آب گل آلود ته نشین یا تصفیه شود.
- دستگاه های POU (دارای کاربرد محدود) مثل فیلترهای سرامیکی، غشایی و کربن فعال پرتوزوها و برخی باکتری ها را حذف می کنند. انتخاب مناسب ترین اندازه برای منافذ فیلتر حائز اهمیت است؛ برای اطمینان از حذف کریپتوسپوریدیوم در آب آشامیدنی، سایز 1 میکرومتر یا کمتر برای منافذ فیلتر توصیه می شود. همچنین بعضی از دستگاه های فیلتر برای افزایش کارایی خود از رزین های آغشته به ید استفاده می کنند.
- اگر آب جوشانده نشود، ترکیبی از روشها (مانند فیلتراسیون و سپس ضد عفونی با عوامل شیمیایی) توصیه می شود چون اکثر دستگاه های فیلتراسیون POU ویروس ها را از بین نمی برد. از لحاظ نظری، اسمز معکوس (فیلتر دارای منافذ بسیار ریز که نمکهای محلول را از حذف می کند) و دستگاه های اولترافیلتراسیون (فیلترهای دارای منافذ بسیار ریز که نمک را عبور می دهد اما ویروس ها و سایر میکروب ها را نگه می دارد) می توانند پاتوژن ها را از بین ببرند.
- یک فیلتر کربن می تواند طعم را بهبود بخشد و در مورد تصفیه ید می تواند ید اضافی را حذف کند.