انسفالیت منتقله از کنه
علتویروس TBE (انسفالیت منتقله از کنه) از خانواده فلاوی ویریده عامل این بیماری است. سه زیرتیپ از این ویروس شناسایی شده اند: زیرتیپ اروپایی (غربی)، زیرتیپ شرق دور (انسفالیت بهاری- تابستانی) و زیرتیپ سیبری. 
نحوه انتقال این عفونت از طریق نیش کنه های آلوده (که اغلب چندین روز بطور محکم به پوست می چسبند) یا گاها از طریق مصرف شیر غیرپاستوریزه منتقل می شود. انتقال مستقیم از فردی به فرد دیگر وجود ندارد.
ماهیت بیماریاین عفونت ممکن است یک بیماری شبیه آنفلونزا را القاء کند که در 30% موارد با تب بالا و نشانه هایی از درگیری سیستم عصبی مرکزی ادامه می یابد. انسفالیت در طی فاز دوم توسعه می یابد و ممکن است منجر به فلج شدگی، عوارض دائمی یا مرگ شود. شدت بیماری همراه با سن بیمار افزایش می یابد. 
توزیع جغرافیاییTBE حتی در داخل نواحی اندمیک نیز تمایل دارد که بصورت کانونی رخ دهد، در حال حاضر بالاترین میزان شیوع موارد بالینی از برخی کانون ها در کشورهای بالتیک، اسلوونی و فدراسیون روسیه گزارش می شود. شیوع بالا از برخی کانون ها در ناحیه شمال غربی فدراسیون روسیه نیز گزارش شده است. سایر کشورهایی که مواردی از این بیماری را گزارش کرده اند یا به دلیل شیوع بالای ویروس در کنه ها پرخطر در نظر گرفته می شوند عبارتند از: آلبانی، استرالیا، بلاروس، بوسنی، بلغارستان، چین، کرواسی، دانمارک، فنلاند، آلمان، یونان، مجارستان، ایتالیا، مغولستان، نروژ، لهستان، جمهوری کره، رومانی، سیبری، اسلوواکی، اسلوونی، سوئد، سوئیس، ترکیه و اوکراین. 
خطر برای مسافرانمسافران ممکن است در بازه فروردین تا آبان در معرض خطر باشند. این خطر زمانی بالاتر است که در نواحی جنگلی با ارتفاعی حدود 1400 متر کمپ زده یا پیاده روی می‌کنید. 
اقدامات احتیاطیدر زمان پیاده روی یا کمپ زدن در نواحی یا کشورهای پرخطر بوسیله پوشیدن لباس مناسب از جمله شلوار بلند و پاپوش بسته از چسبیدن کنه های خونخوار به پوست جلوگیری کنید. کل بدن باید بصورت روزانه بررسی شود و کنه های متصل به پوست در اسرع وقت جدا گردند. همچنین بهتر است در این مناطق از مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه خودداری کنید. 
واکسن

این واکسن باید فقط به مسافران در خطر ارائه شود. 

واکسن های اروپای غربی: 

دو واکسن در اروپای غربی موجود است (در فرمولاسیون بزرگسالان و کودکان). گرچه هر دو بر اساس زیرتیپ اروپایی هستند در مقابل تمام زیرتیپ های ویروس TBE مصونیت ایجاد می کنند. این واکسن ها حاوی سوسپانسیونی از ویروس خالص شده TBE هستند که در سلولهای جنین جوجه رشد یافته اند و بوسیله فرمالدئید غیرفعال شده اند. هر دو واکسن محافظت ایمن و مطمئن فراهم می کنند. اطلاعات کمی درباره طول مدت محافظت پس از تکمیل ایمونیزاسیون اولیه با سه- دز وجود دارد. واکسن های TBE ممکن است خارج از کشورها یا نواحی پرخطر مجاز نباشند و باید با درخواست ویژه بدست آورده شوند. 

عوارض جانبی

گرچه عوارض جانبی در رابطه با واکسن اروپای غربی گزارش شده است (سرخی و درد موقت در محل تزریق در کمتر 45% موارد و تب بیش از 38 درجه سلسیوس در 6-5 درصد موارد)، هیچ کدام از این عوارض جدی یا کشنده نیستند. 

هر دو واکسن روسی ایمنی زایی متوسط دارند ولی فاقد عوارض جانبی شدید هستند. با این حال، اخیرا بخش زیادی از واکسن روسی Encevir به دلیل ایجاد تب بالا و واکنش های آلرژیک (بویژه در کودکان) جمع آوری شده اند؛ این واکسن برای افراد 17-3 ساله توصیه نمی شود.   

نوع واکسنکشته شده
تعداد دز

واکسن های اروپای غربی: ایمونیزاسیون اولیه شامل سه دز داخل- عضلانی می باشد که فاصله تزریق دز اول و دوم 12-4 هفته و فاصله تزریق دز دوم و سوم 12-9 ماه است. 

واکسن روسی: ایمونیزاسیون اولیه شامل سه دز می باشد که فاصله تزریق دز اول و دوم 7-1 ماه و فاصله تزریق دز دوم و سوم 12 ماه است. 

دز تقویتیدر افراد سالم زیر 50 سال، در صورتی که خطر برخورد با این عامل عفونی همچنان ادامه داشته باشد معمولا دزهای تقویتی با فاصله 5-3 ساله ارائه می شود گرچه در برخی نواحی اندمیک (سوئیس) از فاصله تقریبا 10 ساله استفاده می شود. در افراد 50 سال به بالا، دزهای تقویتی با فاصله 5-3 ساله توصیه می شود تا زمانی که اطلاعات قطعی تر در دسترس قرار گیرد. 
برنامه های تسریع شده برای مسافرانبسته به انتخاب واکسن TBE، شرکت تولیدکننده برنامه ایمونیزاسیون سریع در روز 0، 14 و 7-5 ماه بعد یا برنامه ایمونیزاسیون تسریع شده در روز 0، 7 و 21 را توصیه می کند. 
واکسن های روسی دزهای تقویتی هر سه سال برای افراد دارای خطر پیوسته توصیه می شود. 
موارد منع مصرفحساسیت بیش از حد به ماده نگه دارنده واکسن (تیومرسال)؛ واکنش نامطلوب به دز قبلی
عوارض جانبیگاهی اوقات واکنش های موضعی؛ بندرت تب
پیش از عزیمتدز دوم 2 هفته پیش از عزیمت تزریق گردد. 
توصیه شده برایفقط افراد پرخطر
اقدامات احتیاطی ویژهبا استفاده از پوشش مناسب از چسبیدن کنه های تغذیه کننده از خون به پوست خود جلوگیری کنید؛ در اسرع وقت کنه ها را از پوست خود جدا کنید.