تب زرد

تب زرد یک عفونت ویروسی جدی است که با برخی از انواع حشرات منتقل می شود. غالباً در آفریقا، آمریکای جنوبی و بخش هایی از کارائیب یافت می شود. 

این بیماری با واکسن قابل پیشگیری است و یک علت بسیار نادر بیماری در مسافران می باشد.

اگر می خواهید به جایی سفر کنید که عفونت تب زرد در آنجا وجود دارد، قبل از سفر باید با مشاور سلامت سفر مشورت کنید. 

تب زرد چگونه منتشر می شود؟

ویروسی که باعث تب زرد می شود از طریق نیش حشرات آلوده به انسان منتقل می شود. حشراتی که عفونت را پخش می کنند، معمولاً طی ساعات روز فعال هستند و نیش می زنند و در هر دو نواحی شهری و روستایی یافت می شوند.

تب زرد با تماس نزدیک نمی تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. 

علایم تب زرد

علایم تب زرد در دو مرحله رخ می دهد. علایم اولیه سه تا شش روز پس از عفونت ایجاد می شوند و شامل موارد زیر می توانند باشند:

تب بالا

سردرد

تهوع یا استفراغ

درد عضلانی از جمله کمردرد

کاهش اشتها

این مرحله معمولاً پس از سه تا چهار روز خواهد گذشت و بیشتر مردم بهبودی کامل پیدا خواهند کرد.

با این حال، حدود ۱۵% از مردم به مشکلات جدی تری از قبیل یرقان (زرد شدن پوست و سفیدی چشم ها)، نارسایی کلیه و خونریزی از دهان، بینی، چشم یا معده (باعث خون در استفراغ و مدفوع می شود) دچار می شوند.

نیمی از کسانی که این علائم را تجربه می کنند، می میرند.

چه زمانی به دنبال مداخله پزشکی برویم؟

اگر علائم تب زرد را دارید و در حال حاضر در منطقه ای که ویروس در آن یافت می شود، هستید یا به تازگی از یکی از این مناطق بازگشته اید، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

برای کمک به تعیین اینکه آیا شما تب زرد دارید یا خیر، پزشک می خواهد بداند که دقیقا به کجا سفر کرده بودید و چه علائمی دارید. برای تأیید تشخیص به آزمایش خون نیاز خواهد بود.

درمان تب زرد

درمان خاصی برای تب زرد وجود ندارد، اما شما تحت نظر خواهید بود و علائم را می توان درمان کرد. شما برای ارزیابی و مراقبت های حمایتی در بیمارستان بستری خواهید شد.

واکسیناسیون تب زرد

واکسیناسیون علیه تب زرد باید حداقل ۱۰ روز قبل از سفر به منطقه ای که عفونت در آن یافت می شود انجام شود، تا به بدن اجازه داده شود تا در برابر ویروسی که باعث عفونت می شود، حفاظت ایجاد کند.

برخی از کشورها قبل از اینکه به شما اجازه ورود به کشور را دهند، نیاز به گواهی واکسیناسیون دارند. این گواهی بعد از گذشت 10 روز از واکسینه شدن شما معتبر خواهد شد.

واکسیناسیون تب زرد به صورت یک تزریق واحد می باشد و در بیش از 95% از کسانی که آن را زده اند، حفاظت ایجاد می کند.

حفاظت فراهم شده توسط واکسن برای اکثر مردم مادام العمر است. گواهی های واکسیناسیون نیز برای تمام عمر معتبر می باشد.

حتی اگر شما واکسینه شده اید، بهتر است اقداماتی را برای جلوگیری از نیش زدن پشه در هنگام سفر رعایت کنید- به عنوان مثال، استفاده از پشه بند، پوشیدن لباس شل و آستین بلند و استفاده از دافع حشرات حاوی 50% DEETبر روی پوست در معرض گزش.

اگر در حال برنامه ریزی برای سفر به منطقه ای هستید که ممکن است در معرض خطر تب زرد باشید، قبل از انجام سفر حتماً واکسینه شوید.

در مورد واکسن تب زرد

واکسن تب زرد به عنوان یک تزریق واحد داده می شود.

شما باید حداقل 10 روز قبل از سفر واکسینه شوید،  زیرا زمان کافی برای بدن به منظور ایجاد حفاظت در برابر عفونت تب زرد فراهم می شود. اثبات گواهی واکسیناسیون شما تنها پس از این زمان معتبر خواهد شد. 

واکسیناسیون حفاظتی معادل با ۹۵ تا ۱۰۰ درصد را فراهم می کند. برای اکثر مردم با برخی از استثنائات (پایین را ببینید)، این حفاظت مادام العمر است.

دوزهای یادآور واکسن تب زرد

دوزهای یادآور واکسن تب زرد قبلاً هر 10 سال یکبار برای هر کسی که قصد سفر به منطقه دیگری که در آن عفونت یافت می شد داشت، توصیه می شد. با این حال، دیگر به دوزهای یادآور برای اکثر مردم نیاز نیست.

از ژوئن ۲۰۱۶، گواهی های واکسیناسیون فرد واکسینه شده معتبر هستند، بنابراین نیازی به دوز تقویت کننده واکسن تب زرد برای ورود به یک کشور نیست.

تمام گواهی ها، حتی آنهایی که قبلاً از 2016 ثبت شده اند، امروزه برای تمام عمر معتبر در نظر گرفته می شوند.

دوزهای یادآور تنها در صورت سفر به یک منطقه پرخطر و در صورتی که در زمان های زیر واکسینه شده اید، توصیه می شوند:

باردار بودید

کمتر از 2 سال سن داشتید

سیستم ایمنی ضعیفی داشتید (مثلاً به علت عفونت HIV یا آماده شدن برای پیوند مغز استخوان)

در مورد نیاز به دوز یادآور قبل از سفر، مرکز واکسیناسیون محلی می تواند شما را راهنمایی کند.

گواهی واکسیناسیون تب زرد

تحت قوانین WHO، هرکسی که به کشور یا منطقه دارای خطر ابتلا یا انتشار ویروس عامل تب زرد سفر می کند، باید گواهی بین المللی پیشگیری یا واکسیناسیون (ICVP) را داشته باشد. 

اگر گواهی خود را گم کنید، اگر شماره دسته واکسیناسیون و تاریخی که واکسن زدید را داشته باشید، می توانید دوباره آن را دریافت کنید. 

داشتن یک فتوکپی یا نسخه الکترونیک از ICVP ایده خوبی است. 

معافیت از واکسیناسیون تب زرد

به علت خطرات بالقوه عوارض جانبی ممکن است واکسن به برخی افراد توصیه نشود.

این افراد شامل موارد زیر هستند:

بچه های زیر 9 ماه- بچه های 6 تا 9 ماهه ممکن است گاهی اوقات واکسینه شوند اما تنها اگر خطر گرفتن تب زرد طی مسافرت اجتناب ناپذیر باشد

زنان باردار و شیرده

افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف- از قبیل افراد دارای HIVو افراد دریافت کننده پرتودرمانی

افرادی که به مواد سازنده واکسن آلرژی شدید دارند- از جمله افراد دارای آلرژی به تخم مرغ، زیرا این واکسن حاوی مقدار کمی تخم مرغ می باشد

افراد بالای 60 سال- واکسیناسیون هنوز اغلب در این گروه سنی توصیه می شود. ارزیابی دقیق و بحث در مورد خطرات و مزایای واکسن و خطر بیماری در کشور مقصد باید توسط متخصص سلامت قبل از تصمیم گیری در مورد دریافت یا عدم دریافت واکسن صورت بگیرد

اگر واکسن تب زرد توصیه نشد، ممکن است به شما نامه معافیت داده شود که توسط نهادهای مسافرتی پذیرفته می شود. 

اگر واکسینه نشده اید، حین سفر باید بسیار مراقب باشید تا حشره نیشتان نزند- برای مثال، از دفع کننده ها حشرات و پشه بند استفاده کنید.

اگر نمی توانید علیه این بیماری واکسینه شوید، ممکن است به شما توصیه شود که به کشور دارای تب زرد سفر نکنید.