بیماری های مسری

بیماری گوارشی

اکثر موارد شیوع بیماری گوارشی مرتبط با کشتی های گردشی با مصرف مواد غذایی یا آب ارتباط داشته اند. عواملی که در شیوع این بیماریها نقش دارند عبارتند از: آلودگی مخزن آب آشامیدنی، ضد عفونی نامناسب آب، آلودگی آب آشامیدنی توسط فاضلاب کشتی، ساخت و طراحی نامناسب مخازن ذخیره سازی برای آب آشامیدنی، استفاده از آب دریا در آشپزخانه؛ نارسایی در کنترل، آماده سازی و پخت مواد غذایی. 

نوروویروس شایع ترین پاتوژن دخیل در شیوع این بیماری ها می باشد. اغلب علائم با آغاز ناگهانی تهوع و/ یا اسهال شروع می شود. ممکن است تب، گرفتگی و ناراحتی شکمی وجود داشته باشد. این ویروس می تواند از طریق مواد غذایی، آب و از فردی به فرد دیگر منتشر شود؛ این ویروس بشدت عفونی است و با شیوع آن در یک کشتی بیش از 80% مسافران ممکن است آلوده شوند. به منظور پیشگیری یا کاهش شیوع گاستروانتریت[1] ناشی از نوروویروس، کشتی ها در حال بهبود شرایط بهداشتی آب و مواد غذایی و ضدعفونی سطوح هستند؛ کشتی های بیشتری مایع دستشویی دیواری در نقاط استراتژیک سراسر کشتی ارائه کرده اند و از مسافران و خدمه خواسته شده است که از آنها استفاده کنند. برخی شرکتهای کشتیرانی از بیماران دارای علائم بیماری گوارشی تقاضا می کنند که حداقل تا 24 ساعت پس از آخرین علائم بصورت مجزا در مرکز درمانی کشتی قرنطینه شوند، برخی کشتی ها افراد بدون علامت در تماس با بیماران را نیز به مدت 24 ساعت قرنطینه می کنند. 

آنفلونزا و سایر عفونت های دستگاه تنفسی

عفونت های دستگاه تنفسی در میان مسافران کشتی گردشی شایع هستند. مسافران ساکن مناطقی از جهان که دارای شیوع فصلی ویروس آنفلونزا هستند ممکن است این ویروس ها را به نواحی فاقد انتشار فصلی آنفلونزا انتقال دهند. خدمه کشتی که به مسافران خدمات می دهند ممکن است به عنوان مخزنی برای عفونت آنفلونزا عمل کنند و این بیماری را به مسافران سفرهای بعدی انتقال دهند. 

لژیونلوز  

لژیونلوز (بیماری لژیونلوز) فرم بالقوه کشنده ای از ذات الریه است که اولین بار در سال 1976 شناسایی شد. معمولا این بیماری از طریق نفوذ باکتری های جنس لژیونلا به داخل ریه ها ایجاد می شود. گونه های لژیونلا می‌توانند در قطرات ریز آب (ذرات معلق در هوا) یا ذرات باقیمانده پس از تبخیر آب یافت شوند. در طی سه دهه گذشته بیش از 50 طغیان لژیونلوز شامل بیش از 200 مورد ابتلا در ارتباط با کشتی گزارش شده است. برای مثال، در سال 1994 شیوع لژیونلوز در یک کشتی گردشی رخ داد که باعث شد 50 مسافر در 9 کشتی دیگر نیز آلوده شوند و با مرگ یک نفر همراه بود. این بیماری با یک حمام آب گرم در کشتی مرتبط بود. سایر منابع آلودگی شامل مخازن آب شرب و دوره توقف در بنادر در طی سفر دریایی بود. 

پیشگیری و کنترل به ضد عفونی درست، فیلتراسیون و ذخیره منبع آب و طراحی سیستم لوله کشی بدون انتهای بسته بستگی دارد. پاکسازی و ضد عفونی اسپا[2] برای کاهش خطر لژیونلوز در کشتی الزامی است.  

سایر بیماری های مسری

شیوع سرخک و سرخچه بر این امر تاکید می کند که مسافران باید اطمینان حاصل کنند که واکسیناسیون عادی خود را تجدید کنند؛ شرکت های کشتیرانی بزرگ از خدمه کشتی های خود درخواست می کنند که در برابر سرخک و سرخچه واکسینه شوند.

[1]  التهاب معده و روده

[2]  به محلی گفته می‌شود که از آب معدنی یا آب دریا برای استحمام درمانی استفاده می‌شود و معمولاً دارای خدماتی همچون ماساژ برای مراقبت از پوست و بدن است.