تب تیفوئید
علتسالمونلا تیفی (باسیلوس تیفوئید) عامل این بیماری می باشد و فقط انسان ها را آلوده می‌کند. تب های پاراتیفوئید و روده ای توسط سایر گونه های سالمونلا ایجاد می شوند که علاوه بر انسان ها، حیوانات اهلی را نیز آلوده می کنند. 
نحوه انتقالاین عفونت از طریق مصرف مواد غذایی یا آب آلوده منتقل می شود. گاهی ممکن است انتقال مستقیم از مسیر مدفوع- دهان رخ دهد. حلزون های صدف دار تهیه شده از نواحی آلوده به فاضلاب از منابع مهم این عفونت هستند. همچنین، این عفونت از طریق خوردن میوه و سبزیجات خام آلوده به مدفوع انسانی و مصرف شیر و محصولات لبنی آلوده منتقل می گردد. مگس ها ممکن است از طریق انتقال عوامل عفونی به مواد غذایی سبب عفونت انسانی شوند. زمانی که منبع آب آشامیدنی یکسانی توسط تعداد زیادی از مردم استفاده می شود، آلودگی این منبع آبی ممکن است باعث ایجاد اپیدمی تب تیفوئید شود.   
ماهیت بیماریتب تیفوئید یک بیماری سیستمیک با شدت متغیر می باشد. موارد شدید با آغاز تدریجی تب، سردرد، بی قراری، بی اشتهایی و بی خوابی توصیف می شود. یبوست در بزرگسالان و اطفال بزرگتر از اسهال شایع تر است. بدون درمان در برخی بیماران تب مداوم، برادی‌کاردی، هپاتواسپلنومگالی، علائم شکمی و پنومونی (بعضی اوقات) توسعه می یابد. در حدود 20% بیماران سفید پوست، لکه های صورتی در پوست ناحیه بالاتنه ظاهر می شود (این لکه بر اثر فشار محو می شوند) در هفته سوم بیماری، در موارد درمان نشده ممکن است عوارض گوارشی و مغزی توسعه یابد که ممکن است در 20-10 درصد موارد کشنده باشند. بالاترین میزان مرگ و میر در کودکان زیر 4 سال گزارش شده است. حدود 5-2 درصد کسانی که به تب تیفوئید مبتلا شده اند به ناقلین مزمن تبدیل می شوند و این باکتری پس از رفع علائم بیماری در دستگاه صفراوی آنها باقی می ماند. 
توزیع جغرافیاییدر کشورها یا نواحی دارای استانداردهای بهداشتی پایین و منابع آب غیرایمن خطر ابتلا به تب تیفوئید بالاتر است. 
خطر برای مسافرانعموما خطر ابتلا مسافران به این عفونت پایین است بجز در بخشهایی از شمال و غرب آفریقا، جنوب آسیا و بخشهایی از اندونزی و پرو. در مناطق دیگر، مسافران تنها در صورت مواجهه با استانداردهای بهداشتی پایین در معرض خطر قرار دارند. حتی افراد واکسینه نیز باید مراقب مصرف مواد غذایی و آب بالقوه آلوده باشند زیرا واکسن محافظت 100 درصدی فراهم نمی کند. 
اقدامات احتیاطیتمام اقدامات احتیاطی برای مقابله با عفونت های منتقله از مواد غذایی و آب را مشاهده کنید . 
واکسن

Ty21a خوراکی: سویه موتانت ضعیف شده باکتری سالمونلا تیفی (Ty21a) که در کپسول های پوشش دار روده ای عرضه می شود؛ سه دز از این واکسن در 2 روز مجزا ارائه می شود (در آمریکای شمالی 4 دز ارائه می شود). محافظت 7 روز پس از دز نهایی ایجاد می شود. پس از 7 سال، میانگین اثربخشی واکسن در ساکنین کشورهای اندمیک 67% بود البته ممکن است اثربخشی واکسن در مسافران اهل کشورهای غیر- اندمیک کمتر باشد. فرمولاسیون مایع که سابقا تولید می شد در حال حاضر موجود نیست. 

Vi CPS تزریقی. واکسن پلی ساکارید کپسولار  Vi (Vi CPS) حاوی 25 میکروگرم پلی‌ساکارید به ازای هر دز می باشد و یک دز از آن بصورت داخل- عضلانی ارائه می شود. محافظت حدود 7 روز پس از تزریق ایجاد می شود. در کشورها یا نواحی در خطر، اثربخشی محافظتی در 1/5 و 3 سال پس از واکسیناسیون به ترتیب 72% و 50% است. 

هر دو واکسن تیفوئید ایمن و موثر هستند. 

در برخی کشورها واکسن ترکیبی تیفوئید/ هپاتیت A موجود می باشد. 

اقدامات احتیاطی و موارد منع مصرف 

3 روز پیش از تجویز واکسن Ty21a تا 3 روز پس از آن نباید پروگوانیل، مفلوکوئین و آنتی بیوتیک ها تجویز شوند. 

عوارض جانبی جدی پس از ارائه واکسن Ty21a یا Vi CPS گزارش نشده است.  

به دلیل اطلاعات ناکافی درباره اثربخشی آنها در کودکان زیر 2 سال، این واکسن ها برای استفاده در برنامه های ایمونیزاسیون نوزادن توصیه نمی شوند. 

نوع واکسنTy21a: خوراکی؛ Vi CPS: تزریقی
تعداد دزسه یا چهار دز از واکسن زنده Ty21a که در 2 روز مجزا بصورت کپسول های پوشش دار روده ای ارائه می شود. یک دز Vi CPS بصورت داخل- عضلانی ارائه می شود. 
دز تقویتیهر 3-2 سال برای  Vi CPS؛ در مورد Ty21a به توضیحات درج شده روی بسته بندی رجوع کنیدa. 
موارد منع مصرفبه غیر از حساسیت بیش از حد به اجزای واکسن ممنوعیتی برای استفاده از این واکسن ها وجود ندارد. 
عوارض جانبیعارضه جانبی قابل توجه ندارد.
زمان تجویزیک هفته پیش از عزیمت
توصیه شده برایواکسیناسیون تب تیفوئید ممکن است برای مسافران نواحی پرخطر ارائه شود بویژه کسانی که بمدت بیش از یک ماه در نواحی اندمیک باقی می مانند و/ یا به مناطقی سفر می کنند که سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک سالمونلا تیفی شایع هستند. 
اقدامات احتیاطی ویژهواکسن Vi CPS: به اطفال زیر 2 سال ارائه نشود؛ از مصرف پروگوانیل، مفلوکوئین و آنتی بیوتیک با واکسن Ty21a اجتناب کنید.

a طول مدت محافظت پس از ایمونیزاسیون با واکسن Ty21a بخوبی مشخص نشده است و ممکن است با توجه به دز واکسن و مواجهه بعدی با سالمونلا تیفی (تقویت طبیعی) تغییر کند. در استرالیا و اروپا، سه قرص در روزهای 1، 3 و 5 ارائه می شود؛ این برنامه ایمونیزاسیون برای افرادی که از نواحی غیر- اندمیک به نواحی اندمیک سفر می کنند هر ساله تکرار می شود و برای افرادی که در نواحی یا کشورهای اندمیک ساکن هستند هر 3 سال تکرار می شود. در آمریکای شمالی، 4 قرص در روزهای 1، 3، 5 و 7 ارائه می شود و واکسیناسیون مجدد پس از 7 سال (کانادا) یا 5 سال (آمریکا) برای همه توصیه می شود صرف نظر از اینکه خطر تب تیفوئید در کشور یا ناحیه محل سکونت کم یا زیاد باشد.