شوک فرهنگی و شوک فرهنگی معکوس در سفر
شوک فرهنگی و شوک فرهنگی معکوس
سفر اغلب با تماس با فرهنگ های جدید، نیاز به تطبیق با رسم و رسوم متفاوت، سبک زندگی و زبانهای مختلف ارتباط دارد. سازگاری با فرهنگ جدید مخصوصا زمانی اهمیت پیدا می کند که دوره سفر طولانی باشد (مثل سفرهای اکتشافی یا مهاجرت). بیشتر تغییرات فرهنگی ممکن است در برخی افراد آشفتگی شدیدی ایجاد کنند که به آن "شوک فرهنگی" گفته می شود. این شرایط زمانی بروز می کند که افراد سریعا خود را در محیط فرهنگی جدید ببینند که در آن کاملا احساس بیگانگی کنند. همچنین ممکن است در مورد نگه داشتن سبک زندگی خاص خود یا تغییر یا انتخاب سبک زندگی جدید احساس تعارض کنند. بچه ها و افراد مهاجر جوان بزرگسال اغلب ساده تر از افراد میانسال یا سالمند سازگار می شوند زیرا زبان جدید را یاد می گیرند تا در فرهنگ جدید رشد کنند. اگر فردی از یک خانواده یا یک گروه، این انتقال از فرهنگی به فرهنگ دیگر را انجام دهد و این حرکت مثبت و برنامه ریزی شده باشد ممکن است استرس کمتر باشد. علاوه بر این، اگر اخلاقیات فرهنگ انتخابی را بتوان به طور امن و بی خطر حفظ کرد در عین حال که یکپارچگی با فرهنگ جدید صورت می گیرد، در این صورت استرس به حداقل میزان خود کاهش می یابد.
علائم واکنشی قابل درک هستند و شامل اضطراب، افسردگی، گوشه گیری، ترس و حس از دست دادن هویت در فرایند سازگاری می شوند. خود ادراکی[1]، گذر زمان و حمایت دوستان، اعضای خانواده و همکاران معمولا به کاهش استرس مرتبط با سازگاری با فرهنگ جدید و تجربه های ناآشنا کمک می کنند. افراد آشفته و پریشان که از متخصصان سلامت کمک می گیرند، یاد می گیرند این واکنشها به این تجربه ها طبیعی است و همان طور که با فرهنگ جدید سازگار می شوند این درماندگی فروکش می کند. فعالیت های گروهی در جامعه جدید و تلاش فعالانه برای ملاقات با همسایه ها و همکاران ممکن است از بار شوک فرهنگی بکاهد.
ممکن است بازگشت به خانه نیز برای افرادی که در سفر بوده اند و مدت طولانی در خارج از کشور زندگی کرده اند مخصوصا اگر زندگی خارج از کشور لذت بخش بوده باشد یا اگر زندگی آینده آنها قرار است کمتر هیجان انگیز و راضی کننده باشد در کشور اصلی خود با چالش های روانی همراه باشد. ممکن است برخی از مسافران جوان یا کسانی که اقامت طولانی داشته اند تمایل شدیدی به ماندن در فرهنگ جدید داشته باشند و از بازگشت به خانه هراس داشته باشند. شاید بعد از بازگشت، برای بقیه، زمانی که مسافران و بستگان آنها در می یابند همه چیز تغییر کرده است و فرد در نتیجه تجربه های مختلف از آنها فاصله گرفته است حس فقدان و محرومیت پیش بیاید. این وضعیت ممکن است به احساس حیرت، ناامیدی، سردرگمی، اضطراب و اندوه بینجامد- که اغلب به آن شوک فرهنگی معکوس گفته می شود. گاهی امکان دارد خود دوستان و بستگان با واکنشهای افرادی که برگشته اند صدمه ببینند. خود-ادراکی و توانایی توضیح شرایط ممکن است به طرفین کمک کند تا واکنش ها و رابطه های سالمی داشته باشند.
[1] Selfunderstanding