گروه های ویژه در واکسیناسیون
گروه های ویژه
نوزادان و کودکان خردسال
از آنجایی که هر واکسنی نمی تواند برای کودکان خردسال تجویز شود، این مسئله حائز اهمیت است که محافظت در برابر مخاطرات سلامتی نظیر بیماریهای منتقله از مواد غذایی و نیش پشه توسط ابزارهایی غیر از واکسیناسیون فراهم شود.
برخی واکسن ها می توانند از ابتدای تولد تجویز شوند (BCG، واکسن خوراکی فلج اطفال، هپاتیت B)؛ سایر واکسن ها نظیر دیفتری/کزاز/سیاه سرفه نمی توانند پیش از یک سن خاص ارائه شوند؛ واکسن های انسفالیت ژاپنی و تب زرد به ترتیب نباید پیش از 6 ماهگی و 9 ماهگی ارائه شوند. از آنجایی که ممکن است کاهش مواجهه کودک با خطرات محیطی دشوار باشد، این مسئله اهمیت زیادی دارد که واکسیناسیون روتین آنها به موقع انجام شود. کودکی که قبل از تکمیل برنامه واکسیناسیون روتین خود به خارج از کشور سفر میکند در خطر بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن قرار دارد.
نوجوانان و جوانان
نوجوانان و جوانان بزرگترین گروه مسافران را تشکیل می دهند و احتمال بیشتری برای ابتلا به بیماریهای منتقله از طریق رابطه جنسی یا سایر عفونت های مرتبط با سفر دارند. زمانی که آنها با بودجه محدود و با استفاده از وسایل غیراستاندارد (مثلا، کوله پشت گردی) سفر می کنند یا زمانی که سبک زندگی آنها شامل رفتارهای جنسی پرخطر و سایر رفتارهای پرخطر تحت تاثیر مواد مخدر و الکل می باشد در معرض خطر بیشتری قرار دارند. از آنجایی که کاهش خطر از طریق اصلاح رفتار ممکن است قابل اعتماد نباشد، این گروه سنی بهتر است ترغیب شوند که تمام واکسن های مناسب برای مسافرت را دریافت کنند و به سایر اقدامات احتیاطی برای اجتناب از بیماریهای عفونی پایبند باشند.
افرادی که مکررا سفر می کنند
افرادی که زیاد به مسافرت می روند (معمولا از طریق هواپیما)، غالبا در مورد رعایت اقدامات احتیاطی در رابطه با بهداشت خود سهل انگاری می کنند. مسافرت مکرر بدون مشکلات بهداشتی جدی ممکن است باعث شود که این افراد در مورد واکسیناسیون کافی غفلت کنند. این مسافران یک مشکل ویژه برای مشاوران سلامتی هستند که باید رعایت اقدامات احتیاطی را توصیه کنند.
زنان باردار
بارداری نباید باعث ترس زنان از دریافت واکسن هایی شود که بی خطر هستند و از سلامت مادر و جنین محافظت می کنند. با این حال باید دقت شود از تجویز نامناسب برخی واکسن ها که می توانند به جنین آسیب برسانند اجتناب گردد. بطور کلی واکسن های کشته شده یا ضعیف شده نظیر واکسن های آنفلونزا، توکسوئیدها[1]، پلی ساکاریدها و واکسن های کانژوگه می توانند در طی بارداری ارائه شوند. بجز در مورد واکسن خوراکی فلج اطفال، عموما واکسن های زنده برای بارداری ممنوع هستند زیرا از لحاظ تئوریک برای جنین خطرناک هستند؛ بنابراین بهتر است از تجویز واکسن های سرخک، اوریون، آبله مرغان و تب زرد در طی بارداری اجتناب شود. با این وجود، مزایا و معایب باید بصورت فردی بررسی شود. واکسیناسیون بر علیه تب زرد ممکن است بسته به میزان خطر در اوایل بارداری ارائه شود . برای کسب اطلاعات بیشتر به گزارشات وضعیت واکسن های خاص مراجعه کنید: http://www.who.int/immunization/documents/positionpapers_intro/en/index.html.
مسافران مسن
بطور کلی، واکسیناسیون مسافران مسن سالم با واکسیناسیون افراد جوان تر تفاوتی ندارد. با این حال، اگر این افراد در گذشته بطور کامل ایمونیزه نشده باشند و/ یا مشکلات پزشکی داشته باشند نیازمند ملاحظات ویژه هستند.
بسیاری از سالخوردگان ممکن است بوسیله واکسن هایی که بطور روتین در برنامه های ایمونیزاسیون کودکان استفاده می شوند واکسینه نشده باشند یا از ادامه دزهای تقویتی توصیه شده غفلت کرده باشند. در نتیجه، آنها ممکن است مستعد بیماریهایی نظیر دیفتری، کزاز و فلج اطفال و همینطور سایر عفونت های موجود در مقصد مسافرت باشند.
مسافران سالخورده ای که هرگز واکسینه نشده اند بهتر است یک دوره واکسیناسیون اولیه برای دیفتری، کزاز، فلج اطفال و هپاتیت B دریافت کنند. به علاوه، کسانی که در برابر هپاتیت A مصونیت ندارند بهتر است پیش از سفر به کشورهای در حال توسعه بر علیه هپاتیت A واکسینه شوند.
از آنجایی که سالخوردگان در معرض آنفلونزای شدید و بغرنج هستند واکسیناسیون سالیانه منظم برای آنفلونزا توصیه میشود. برای مسافرانی که از یک نیمکره به نیمکره دیگر سفر می کنند احتمالا واکسن بر علیه سویههای آنفلونزا موجود در این نواحی تا زمان رسیدن به مقصد در دسترس نخواهد بود. کسانی که کمی قبل یا در طی فصل آنفلونزا به این نواحی سفر می کنند و قصد دارند بیش از 3-2 هفته بمانند بهتر است در اسرع وقت نسبت به دریافت واکسیناسیون اقدام کنند. ممکن است واکسن پلی ساکاریدی پنوموکوک برای مسافران سالخورده در نظر گرفته شود زیرا پس از عفونت آنفلونزا خطر پنومونی پنوموکوک وجود دارد. از طرف دیگر اثبات نشده است که این واکسن در افراد پرخطر برای بیماری و مرگ و میر وابسته به آنفلونزا از پنومونی غیر- باکتریایی پیشگیری می کند.
مسافران سالخورده و مبتلا به مشکلات سلامتی مزمن نیازمند ملاحظات ویژه هستند .
[1]مایعی که از سم ارگانیسمهای عفونی خطرناک مانند میکروبهای کزاز و دیفتری تولید می کنند و با روش های شیمیایی بی ضرر میشود، بی آن که فعالیت پادتنی خود را از دست بدهد.